Daily Archives: 19/06/2017

Published by:

”Akankiveltä Ukonkivelle” Sompiojärvellä 17.6.2017

SOMPIO-seuran rasti:
Lea Alakorva-Pernu oli seuran pitkäaikaisen sihteerin Kaisa Alakorvan arkistosta sekä museoviraston kuvista koonnut teemaltaan yhtenäisen kuvasarjan Sompiojärvestä ja sen kalastuksesta. Kalastukseen liittyvät kuvat kertoivat erityisesti syksyisistä Kiiskismarkkinoista, jotka kokosivat sompiolaiset yhteen.

Päivän tapahtumaan osallistui kuutisenkymmentä kiinnostunutta.
Sompio-seuran rastilla vieraili sekä paikallisia että väkeä hieman kauempaakin, Lahdesta ja Turusta saakka.
Kuvien pohjalta virisi vilkas keskultelu. Näyttelyväkeä kiinnosti varsinkin allasevakkojen kohtelu sekä se, miten evakot itse suhtautuivat pakkomuuttoon. Joku rastilla kävijöistä vertasi altaan alta siirtyneitä Karjalan evakoihin ja rinnasti lisäksi molemmat nykypakolaisuuteen. Keskustelua herätti myös se, miten sen aikaiset ihmiset jaksoivat kaksi evakkomatkaa lyhyen ajan sisällä. Sekä sodan että altaan aiheuttaman.

Valokuvia tapahtumasta