Kalenteri 2020

Published by:

Juhlavuotemme 2020 seinäkalenteri on nyt tilattavissa.

Valokuvia valitessamme halusimme kunnioittaa seuramme alkutaivalta, joten kalenterin kuvitus painottuu ko. ajankohtaan. Lisäksi halusimme nostaa esiin seuramme tukikohdat. Koska kysessä on seuramme 50-vuotisjuhlakalenteri, toivomme että se herättää mielenkiintoa.

Kalenterin hinta on 15 € + postikulut 4 €.

Tilaus kannattaa tehdä ajoissa, sillä kalentereita on rajoitettu määrä.

Toimi näin:
1) Maksa seuran tilille FI29 5741 3620 4389 26 yhteensä 19 € ja tiliotteen viestikenttään kirjoita osoitetietosi.
2) Jos tilaat kalentereita samalla myös muille, niin lähetä vastaanottajien osoitteet sähköpostitse lea.alakorva(at)pernu.net ja maksa kokonaissumma seuramme tilille.
3) Tarvittaessa ota yhteys seuramme sihteeri-rahastonhoitajaan Lea Alakorva-Pernuun (040 5883518, lea.alakorva(at)pernu.net)

Maksusuorituksen saapuessa seuran tilille, tilaus postitetaan.

kalenterin esittelykuva1

Juikenttä

Published by:

Juikenttä

Lapissa, entisessä Sompiossa, sijaitsee kyläsiljo nimeltä Juikenttä, jota on tutkittu perusteellisesti.
Arkeologisia tutkimuksia johti 1960-luvun alussa Juikentässä Christian Carpelan juuri ennen Lokan tekoaltaan tuloa.

Carpelan on kertonut tehneensä aikoinaan yhteistyötä mutenialaisten Tapion veljesten kanssa. Veljeksistä oli arkeologille korvaamatonta apua.
Juikentässä on eletty jo 500 eKr. – 100 jKr. jolta ajalta on säilynyt keramiikan paloja. Nuoremman asutusvaiheen ajalta, 1200 – 1600-luvuilta, on luuesineitä, nahan muokkaukseen ja petun irrottamiseen liittyviä työvälineitä, rautaesineitä sekä eläinten luita. Paikalta on löytynyt myös eurooppalaisia hienoja ruokailuveitsiä ja karjalainen naisten soikea rautakauden lopun kupurasolki.

Sompion lapinkylän vuotuiskierrossa Juikentässä asuttiin keväällä ja syksyllä. Kesäksi mentiin kalan pyyntiin Kemijärvelle ja talvikylä oli viimeksi Tanhuan lähellä Kyläselässä.

Arkelogi FThc Christian Carpelan kävi uudelleen tutkimassa Juikentässä 19.9.2019. Tutkimusryhmään kuuluivat hänen lisäkseen dosentti Pirjo Uino Helsingin yliopistosta, Lapin maakuntamuseon johtaja Hannu Kotivuori ja arkeologi Eija Ojanlatva Siida-museosta. Ryhmän kuljetti veneellä kohteeseen Sompio-seuran varapuheenjohtaja Jouni Alakorva ja kansipoikana toimi Samuli Keskitalo.

Päivän päätteeksi Sompio-seura järjesti Vuotson Majalla kahvisteluhetken, jossa kuultiin muistoja 1960-luvun alun tutkimustuloksista sekä vasta päättyneestä matkasta Juikenttään. Lisäksi C. Carpelan kertoi tuntemuksiaan 1960-luvun alun Muteniasta, Sompiojärveltä sekä Kurujärvestä.

Kuvia tutkimusretkestä

Kiiskismarkkinat 2019

Published by:

Kiiskismarkkinat vietettiin aurinkoisena syyspäivänä Akmeelinkummulla lauantaina 14.9.2019. Kolmisenkymmentä henkilöä kokoontui kummulle tarinoimaan ja tapaamaan tuttuja. Kalapottu ja kampanisukahvit maistuivat. Kesän aikana peruskorjattu kammi sai kehuja, kiitos ahkeran talkooporukan.

Hyvää syksyn jatkoa!

Kuvia syyspäivästä

Akmeelinkummun talkoot kesä 2019

Published by:

Akmeelinkummulla on talkoiltu kesän aikana. Urakka on viimeistelyä vaille valmis. Kammista on purettu vanhat turpeet ja senttaliinit sekä viritelty tilalle uudet. Tulisija hormeineen on uusittu ja kammi on saanut myös uuden oven. Tulta on pidetty, hyvin vetää.
Suuret kiitokset talkooporukalle ja erityisesti Jounille, joka porukan kokosi.

Kuvagalleriasta löytyy kuvia talkoista. Linkki kuviin.

Vuosikokous 2019

Published by:

Kotiseutuyhdistys Sompio-seura ry:n vuosikokous pidettiin lauantaina 23.3.2019 Vuotson PoroBaarissa.

Vuosikokouksessa käsiteltiin sääntömääräiset asiat. Puheenjohtajana jatkaa Asta Valkonen ja varapuheenjohtajana Jouni Alakorva. Hallitukseen valittiin Jorma Kantelinen, Risto Pyhäjärvi, Kalevi Lokka, Esa Rautio sekä Soili Kokkonen. Varajäseniksi valittiin Samuli Keskitalo, Virve Peuna, Veli-Matti Mutenia ja Esa Koski. Sihteeri-rahastonhoitajana jatkaa Lea Alakorva-Pernu.

Vuoden 2019 aikana seuran isoin urakka on Akmeelinkummun kodan kunnostaminen. Uulalan pikkukämppä on palotarkastusta vaille valmis. Uulalaan rakennetaan kompostihuussi pikkukämpän läheisyyteen.

Jäsentiedote lähetetään sähköpostilla tai kirjeenä seuran jäsenille huhtikuun aikana. Jäsenkirjeessä kerrotaan tarkemmin vuoden tapahtumista ja siinä on myös
ohjeet jäsenmaksun maksamiseen, seuraathan postiasi.

Aurinkoista kevättä!

Kiiskismarkkinat 2018

Published by:

Kiiskismarkkinat toisella tapaa tänä syksynä

Sompio-seuran Kiiskismarkkinat vietettiin tänä sykysynä perinteistä poiketen Vuotson PoroBaarin ympäristössä järjestetyillä Sompion sadonkorjuumarkkinoilla.

Markkinoilla oli esillä valokuvia vanhasta Sompiosta. Kuvien keskeinen aihe oli Sompiojärvi Kiiskismarkkinoineen. Entisaikoina Kiiskismarkkinat olivat Sompiojärvellä suuri tapahtuma, jonne keräännyttiin kaikkialta lähikylistä juuri syyskuun puolivälin tienoilla.
Valokuvien tarkastelun ohessa oli mahdollisuus katsella myös vanhoja kansatieteellisiä Sompion elämästä kertovia lyhytelokuvia.

Osaltamme päivä onnistui erinomaisesti. Vuotson siljossa riitti kävijöitä, jotka olivat hyvin kiinnostuneita vanhoista valokuvista ja niihin liittyvistä tarinoista. Vieraskirjaan kertyi n. 100 nimeä, kaukaisin nimensä kirjoittanut oli New Yorkista. Tutustuneita oli todellisuudessa vielä enenmmän, koska kaikki eivät vieraskirjaan kajonneet.

Vuoden kuluttua tavataan taas Kiiskismarkkinoilla!

Valokuvia

Kansalliskirjasto

Published by:

Samuli Paulaharjun teokset luettavissa netissä

Kirjailija Samuli Paulaharju (1875-1944) oli Oulun Kuuromykkäin koulun opettaja. Hän keräsi matkoillaan eri puolilta Suomea, Karjalaa, Lappia ja Ruijaa kansanperinnettä.
Teokset ovat luettavissa ilmaiseksi Kansalliskirjaston ylläpitämässä julkaisuarkistossa Doriassa.

Suora linkki kansalliskirjaston sivulle on tässä.
Jos linkki ei aukea, sivun osoite on: www.doria.fi/kansalliskirjasto/kirjat/Samuli Paulaharjun teoksia.

Pikkukämppä 6-2018

Published by:

Luirojokivarressa on vanhan saunan muuttamistyöt kämpäksi viimeistelyä vailla. Kalevi ja Esa, aktiiviset hallituksen jäsenet, sekä Pertti ja Kari ovat työskennelleet itseään säästämättä. Työporukassa on vallinnut hyvä henki ja urakka on edennyt kuin siivillä. Pikkukämpässä, joksi Kalevi sitä kutsui, on varmasti jatkossa mukava yöpyä.
Luiron virratessa vieressä ja tuulen uinuessa puiden latvoissa on sompiolaisen pikkukämpässä leppoisa levätä.

Valokuvat