Kotiseutupäivät 2022

Published by:

Tumman laineen rannat- hukutettujen kylien tarina. Tanssiteoksen ensi-ilta on Korundissa (Lapinkävijäntie 4) perjantaina 9.9.2022 klo 20.00.

Valtakunnalliset kotiseutupäivät on maamme suurin kotiseututapahtuma, joka on järjestetty joka vuosi aina vuodesta 1949 lähtien. Rovaniemellä päivien teemaksi on valittu juuret ja kotiseutuidentiteetti. Valtakunnalliset kotiseutupäivät on Suomen Kotiseutuliiton vuoden päätapahtuma. Päivät houkuttelevat osallistujia ympäri Suomen

”Mutta luoja suuressa viisaudessaan jätti ihmisille muistot, joita suurinkaan vesi ei voi hukuttaa, ei pyyhkiä pois. Muistot, jotka aikojen saatossa vain kirkastuvat.” -Katri Alakorva, allasevakko

Tumman laineen rannat on allasevakoiden kertomuksiin perustuva kansantanssiteos luonnosta, kotiseudusta ja juurettomuudesta. Sodankylässä Lokan (1967) ja Porttipahdan (1970) tekojärvien alle jäi kaikkiaan 600 ihmisen kodit. Teos kertoo allasevakoiden aitoa tarinaa siitä, kuinka vesi valtasi kylät. Pakkomuutto aiheutti kauaskantoiset vaikutukset elämään ja elinkeinoihin. Luonto, jonka kanssa ihminen oli elänyt vuosisatojen ajan uhrattiin yhteisen hyvän vuoksi. 

Tumman laineen rannat – Hukutettujen kylien tarina
Esittäjä: Siepakat
Käsikirjoitus, ohjaus ja koreografia: Siina Toimela
Sävellys: Julius Sarajärvi
Kuva: Oona Sarajärvi


Valokuvanäyttely2022

Published by:

Katse entiseen Sompioon- valokuvanäyttely Museo-Galleria Andreas Alariestossa 4.6.-30.9.2022 vaihtuvien näyttelyiden tilassa

Sompio-seura perustettiin vuonna 1970. Elokuussa 2021 seura juhlisti 50-vuotista taivaltaan Muteniassa.

Seuran yhtenä tärkeimmistä tehtävistä on siirtää Sompiosta kertovaa muisti- ja perinnetietoutta tuleville sukupolville. Tältä pohjalta on koostettu valokuvanäyttely, joka kertoo entisen Sompion elämästä. Näyttely tarjoaa myös nostalgisia muistoja rakkaasta kotipaikasta, jota ei enää ole. Samalla näyttely on kunnianosoitus niille sukupolville, jotka joutuivat jättämään kotiseutunsa. Näyttelyn valokuvat on valittu yksityisistä kokoelmista, seuran omasta arkistosta ja Museoviraston kokoelmista.

Tervetuloa tutustumaan näyttelyyn!

Kuvagalleriassa Juhlat sivustolla muutamia kuvia näyttelyn pystyttämisestä sekä avajaisista.

Vuosikokous 2022

Published by:

Vuosikokous 2022

Sompio-seuran vuosikokous pidettiin lauantaina 26.3.2022 Järjestökeskus Kitisen tiloissa Sodankylässä.

Puheenjohtajana jatkaa Asta Valkonen ja myös hallitus jatkaa entisellä kokoonpanolla.

Seuran tiedote lähetetään huhtikuun aikana. Tiedotteessa on ohjeet jäsenmaksun maksamiseen.

Kesällä on Uulalassa kattotalkoot, joista tiedotamme erikseen.
Alariesto Galleriassa Sodankylässä pidämme valokuvanäyttelyn 4.6. – 31.7.2022. Näyttely on avoinna gallerian aukioloaikojen mukaisesti.

Mutenia 50-vuotisjuhla

Published by:

Kotiseutuyhdistys Sompio-seura ry.  juhlii 50-vuotistaivaltaan
Muteniassa lauantaina 7.8.2021

Juhla alkaa klo 12.00 keittolounaalla ja varsinainen ohjelma klo 13.00.

Juhlapaikalle pääsee autolla Vuotsosta Sompiojärventien kautta. Matkaa juhlapaikalle kertyy noin 45 km. Ajomatkan varrella ovat opasteet. Vuotsosta, Sompiontien päästä, on mahdollisuus saapua juhlaan myös veneellä.

MUISTA ILMOITTAUTUA!

Ruokailun ja venekuljetuksen järjestämiseksi pyydämme Teiltä ennakkoilmoittautumista viimeistään 24.7.2021 joko sähköpostitse sompioseura@gmail.com tai puhelimitse Asta Valkoselle puh. 050 359 6859 tai Lea Alakorva-Pernulle puh. 040 588 3518.

Venekuljetusta käyttävälle

Etelästä tultaessa Vuotson kanavan jälkeen kääntyy heti oikealle Sarvikotamaantie (vanha Sompiontie). Sitä ajetaan n. 8,5 km satamaan, veneen lähtöpaikalle. Venekyyti yhteen suuntaan kestää puolisen tuntia. Edestakaisen kyydityksen hinta on 10 €.

Venekyyti lähtee klo 11.00.
Venekyydeistä huolehtii Jouni Alakorva (puh. 0400 199805).

Tervetuloa juhlistamaan seuramme 50-vuotista taivalta!

Vuosikokous 2021

Published by:

Vuosikokous 2021

Sompio-seuran vuosikokous pidettiin Vuotson majalla lauantaina 8.5.2021. Tänä vuonna kokoukseen oli mahdollista osallistua myös etänä, ja joitakin osallistujia saimmekin etäyhteydellä mukaan kokoukseen

Puheenjohtajana jatkaa Asta Valkonen ja hallituksen kokoonpanokin säilyi entisellään.

Toukokuun aikana lähetämme seuran jäsenille ohjeen jäsenmaksun maksamisesta tiedotteen mukana.

Aurinkoista kesänodotusta kaikille!

Kevät 2021

Published by:

Kaamosajan jälkeen, kun lasketeltiin kevättalven suurta myötälettä, ja moitamiehet ajelivat pitkin valkoisia erämaita, pyhät, juhlat ja merkkipäivät ajelivat pitkin valkoisia hankia, rientäen kohti kevättä ja kesää.

Paulaharju, Sompio 1939

Kiiskismarkkinat 2020

Published by:

Sompiolaisia kokoontui lauantaina 12.9.2020 perinteisille Kiiskismarkkinoille Akmeelinkummulle. Kalapottu maistui vieraille ja kampanisukahvit juotiin syönnin päälle.

Sää pysyi poutaisena, aurinko ei tällä kertaa paistanut. Kammissa oli tunnelmaa.

Kuvia päivästä löytyy täältä

Standardit ja kunniajäsen

Published by:

Seuran oli tarkoitus juhlia Muteniassa 50-vuotista taivaltaan elokuussa. Juhlassa oli tarkoitus jakaa seuran standardit Aino Alakorvalle, Esa Koskelle, Pertti Lokalle ja Kari Maggalle sekä kunniakirja kunniajäseneksi kutsutulle Lauri Hihnavaaralle.

Juhlan peruuntumisesta huolimatta hallitus päätti pitää kokouksen, jossa huomioinosoitukset jaettaisiin. Tilaisuus pidettiin 25.7.2020 Sodankylän kotiseutumuseolla. Lue lisää tapahtumasta tästä linkistä.

Kuvagalleriaan pääset klikkaamalla tästä.

Kokouksessa päätettiin, että Kiiskismarkkinat pidetään Akmeelinkummulla lauantaina 12.9.2020 klo 12.00 alkaen.

Vuosikokous 2020

Published by:

Kotiseutuyhdistys Sompio-seura ry:n vuosikokous  pidettiin sunnuntaina 15.3.2020  Järjestökeskus Kitisellä. Vuosikokoukseen osallistui 15 seuran jäsentä. Hallituksen puheenjohtajana jatkaa Asta Valkonen. Hallitus jatkaa muuttumattomalla kokoonpanolla, yksimielinen päätös.

Tänä vuonna juhlimme seuran 50-vuotista taivalta Muteniassa elokuussa ja olemme päättäneet, että Kiiskismarkkinoita ei pidetä tänä vuonna.

Juhlasta tiedotamme erikseen kevään ja alkukesän aikana.